Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

De Methode

AlgemeenPosted by Bart 05 Feb, 2016 14:32:34
Er zijn vele discussies gaande over wat nu de juiste methode is om met honden te werken. Het gaat hierbij over het trainen van honden, maar ook over de juiste aanpak bij problemen met het gedrag van honden.
Dagelijks werk ik met allerlei verschillende honden en al evenzo verschillende eigenaren met allemaal andere problematiek en daarin ook allerlei verschillende visies en benaderingen. Mijn standpunt is nog steeds dat De Methode voor zowel trainen als gedragstherapie niet bestaat. Anders zou iedereen op dezelfde wijze met honden werken en zouden er geen problemen zijn. Wellicht is dit jammer, want juist door de vele verschillende benaderingen en visies zie ik het resultaat hiervan bijna dagelijks voorbij komen. Als de hond eenmaal gedrag laat zien waar de eigenaar graag aan wil gaan werken en zich gaat verdiepen in mogelijkheden hiervoor, dan komen ze vaak in een oerwoud van methodes of trainingen terecht waarbij een goede aanpak vaak een complexe opgave wordt.
Mijn uitgangspunt is nog altijd dat de enige methode die werkt, je eigen methode is. Het gaat uiteindelijk om het behalen van het doel, namelijk het gedrag dat jij graag ziet bij je hond. Hoe je dit doel bereikt kan niemand je op voorhand vertellen of leren. Je kunt slechts op zoek gaan naar de juiste informatie om daarmee je eigen methode te ontwikkelen. Heb je een goed gevoel bij een bepaalde manier van werken met je hond? Ga je daar dan verder in verdiepen, maar zorg dat je een brede visie houdt. Staar je niet blind op een specifieke aanpak, blijf open staan voor andere invloeden vanuit verschillende richtingen.
In mijn werk probeer ik eigenaren de juiste informatie te geven zodat ze de afweging kunnen maken welke oplossingen kunnen gaan werken bij de problemen die ze ervaren in de omgang met de hond(en). Uiteraard gebruik ik hierbij mijn ervaring uit de vele gevallen waar ik inmiddels mee gewerkt heb en weet ik welke resultaten te behalen zijn in voorkomende gedragingen van honden.
Ik werk het liefst met het natuurlijke gedrag van honden zoals ik dat elke dag zie bij onze eigen honden en als we daar, als mens, begrip voor gaan krijgen blijkt dat de oplossing van vaak op het oog complexe problemen, opmerkelijk eenvoudig is.
Daar ligt dus ook vaak de sleutel voor het oplossen van problemen. Ga terug naar de basis waar het probleem ontstaan is en loop dan het hele traject nog eens na waarbij je door kleine aanpassingen grote invloed kan hebben op het uiteindelijke resultaat.
Dat je daar soms hulp bij nodig hebt is geen schande, wees er juist trots op dat je hulp durft in te schakelen...

  • Comments(0)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post47