Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

Vici

Blog ViciPosted by Bart 05 May, 2015 11:56:44
Ruim een week geleden alweer. We hadden onze tweede afspraak met Norma. Bij de eerste ontmoeting met deze bijzondere vrouw voelden we al meteen dat dit niet bij een kennismaking zou blijven. Wat deze vrouw doet en hoe ze haar eigen universum tot stand brengt gaf ons meteen een heel goed gevoel. Graag wilde we haar steunen in het goede werk dat ze doet maar dat dit niet alleen met geld kon was ons wel duidelijk. Natuurlijk helpen wat euro's om alle kosten te kunnen opbrengen, maar Nicole kwam al snel met het briljante idee om Norma te helpen door wat zorg van haar over te nemen. "Zullen we vragen of ze misschien een hond heeft waarvoor ze een mooiere toekomst zou wensen?. Een oud besje dat bij ons kan komen wonen en waarvoor wij een mooi leven kunnen bieden?"
Al snel was de tweede afspraak gemaakt en togen we wederom naar Friesland om met Norma te overleggen welke hond we zouden kunnen opnemen in ons gezin en de roedel. Eenmaal aangekomen bij het boerderijtje van Norma mochten we al meteen een kijkje nemen op het erf terwijl Norma nog snel even een laatste boodschap ging doen.
Nicole trok meteen de stoute schoenen aan en knuffelde met één van de varkens en kreeg al snel de paarden in het oog. Terwijl ik met onze dochters in de slootkant van de omgeving genoot struinde Nicole over het erf tussen alle dieren. De honden waren nog binnen, maar er waren genoeg dieren los op het erf om van te genieten.
Na terugkomst van Norma werden de honden losgelaten en mochten we kennis maken met haar roedel. Een prachtige groep honden kwam kennis maken met de vreemdelingen op het erf en hier en daar werd al meteen contact gezocht met ons.
Norma had twee honden geselecteerd waarvoor ze een nieuwe toekomst zou wensen en welke dus opgenomen mochten worden in ons gezin.
Vici was één van de geselecteerden en bij onze eerste blik op haar waren we verkocht. Een terughoudend hondje, schuw in het contact zoeken, maar volkomen rustig in haar gedrag in de roedel. Afwachtend toekijkend en later heerlijk rustig op een matras gaan liggen. Norma vertelde over haar verleden en over de keuze van de zo treffende naam: 'Vici'
De uitspraak "Veni, Vidi, Vici" was letterlijk van toepassing op deze hond. Ze kwam, ze zag en ze overwon. Met name het overwinnen was het belangrijkste. Vici is als zwerfhond geboren en heeft de eerste fase van haar leven op straat doorgebracht en is door hondenvangers gevangen en in een dodingsstation geplaatst. Dat deze ervaring traumatisch is geweest merken we nu nog steeds. Alles wat op een riem of lus lijkt is spannend en aanlijnen geeft nog steeds stress.
Nadat we Norma hadden verteld dat we voor Vici een mooie toekomst zouden willen bieden was het voor Norma zaak om meteen over te gaan tot handelen. Norma heeft zo'n intens gevoel voor haar dieren dat afscheid nemen maar het beste zo snel mogelijk achter de rug zou zijn. We besloten dus om Vici meteen mee te nemen naar onze boerderij in Noord Oost Groningen.
Norma wist haar al snel aan de lijn te krijgen en nam haar mee over het pad naar onze auto. Dat hierbij de emoties hoog opspeelden moge duidelijk zijn, maar dat Vici de emotie van Norma direct oppikte werd bijna een echt probleem. Norma wilde zich sterk voordoen voor Vici, maar haar hart brak toen ze zich realiseerde dat Vici voorgoed zou vertrekken. Ik stond te kijken naar het hartverscheurende tafereel en zag dat het voor beiden beter was dat ik mijn rol liet gelden. Ik nam resoluut de riem over van Norma en begeleide Vici naar onze auto. Natuurlijk voelde ik alle emoties en gevoelens die bij het afscheid kwamen kijken, maar ik voelde ook dat het even nodig was om door te pakken. Nicole had met onze meiden al plaats genomen in de auto en ik plaatste Vici tussen haar benen. Al snel bleek dat de schoot van Nicole een vertrouwder gevoel gaf en stapte ik ook in de auto, naast Nicole met een gespannen Vici op haar schoot.
Super trots op mijn liefste, wie neemt er nu zo een angstige hond op schoot waarvan je niet weet hoe ze zal reageren? Gelukkig heeft Nicole veel ervaring met honden en heeft ze een soortgelijke situatie eerder meegemaakt met Moos, een andere hond die we overgenomen hebben. (Blog staat ook online).
De autorit naar huis duurde ruim een uur en al die tijd liet Vici alles gelaten over zich heen komen. Wat een prestatie voor een hond die het vertrouwen in vreemden helemaal was kwijtgeraakt!
Bij aankomst thuis namen we haar meteen mee naar binnen en zocht ze direct naar een plekje waar ze kon bekomen van alles wat haar aangedaan was.
De kennismaking met onze twee honden die ook in ons huis wonen was de volgende stap die gemaakt moest worden. Puk, onze jonge kruising, was de eerste waarmee Vici kennis maakte. Dit ging meteen al goed, al was Puk wel te druk volgens Vici. Een paar korte signalen waren genoeg om de onderlinge verstandhouding duidelijk te maken. Luukie, onze duidelijke Alfa hond, kon ook in korte tijd zijn goedkeuring geven aan ons nieuwe lid van de roedel. Nu was het zaak om vooral veel rust en vertrouwen te gaan kweken en Vici te laten wennen aan de dagelijkse gang van zaken in haar nieuwe leven. Veni, Vidi, Vici... Ze kwam, ze zag en ze overwon. Over haar overwinning vertel ik in een volgende blog.

  • Comments(0)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post44