Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

Ervaring opdoen

Blog MoosPosted by Bart 14 Aug, 2013 12:26:14
Moos loopt nu zo'n week los in de roedel bij ons op het erf. Je kunt merken dat hij nu voldoende ervaring heeft opgedaan waardoor zijn gedrag ook steeds stabieler wordt. In de afgelopen week ben ik 4 dagen van huis geweest vanwege een zomerkamp met de kinderen uit het dorp. In die 4 dagen heeft een buurjongen, die hier regelmatig in de roedel komt, voor de honden gezorgd en de laatste 2 dagen heeft Nicole dat gedaan. Momenteel bestaat de roedel uit onze eigen honden Wolf, Tiara, Moos en Luukie en de gasthonden Tommy en Tammo. Een mooi klein en stabiel clubje van honden die elkaar goed kennen. Voor Moos is dit een goede periode om nog meer vertrouwen te krijgen in het roedelleven en de rust te ervaren die een roedel geeft.

Toen ik gisteren thuiskwam van het zomerkamp waren we toch wel benieuwd hoe Moos op mij zou reageren na mijn afwezigheid. Nicole zou de honden loslaten terwijl ik gewoon in de tuin rondliep zonder ook maar enige aandacht aan de honden te schenken. (Dit heeft niets met mijn terugkomst te maken, maar het is de manier waarop ik altijd reageer als ik contact maak met honden).
Nadat de honden buiten kwamen was het mooi om te zien dat Luukie als eerste bij me was en duidelijk enthousiast was over mijn terugkomst. Uiteraard liet ik merken dat ik me bewust was van zijn aanwezigheid maar negeerde ik zijn uitnodigingen tot het geven van aandacht, ook bij de andere honden die me inmiddels hadden gevonden deed ik hetzelfde.

Na een zekere periode kon ik merken dat het enthousiasme van de hernieuwde hereniging met de roedel wat begon te temperen en kreeg ik de gelegenheid de honden op hun beurt uit te nodigen om bij me te komen. Allereerst natuurlijk Luukie en daarna was de beurt aan Tiara en Wolf. Moos kwam tussendoor steeds even kort contact maken door zijn neus in mijn handpalm te drukken waarna hij weer ging rondstruinen over het erf. Toen ik hem echt uitnodigde bij me te komen was het dan ook een kleine moeite en kon ik echt zien dat hij het erg prettig vond om door me aangehaald te worden. Ook Nicole kon zien dat hij veel aandacht voor me had en dat ze dat zelf nog niet echt kon bemerken in de verstandhouding die ze zelf had met Moos.

Ik was erg blij met de reactie van Moos en vooral door het feit dat hij nu echt een erfhond begint te worden die zich helemaal thuis voelt bij ons op de boerderij. Dat hij daarbij elke dag nog nieuwe dingen leert door het regelmatig wisselen van de samenstelling van de roedel door de gasthonden gaat er voor zorgen dat Moos steeds beter in zijn vel gaat zitten en kan genieten van het leven als een hond.  • Comments(3)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post37