Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

In huis

Blog MoosPosted by Bart 06 Aug, 2013 13:16:11
Om Moos als volwaardig lid van de roedel te laten worden is het van belang dat hij zich goed hecht aan alle gezinsleden. De omgang met alle andere honden gaat al heel goed en nu werd het tijd dat hij ook een goede band opbouwt met de menselijke leden van de roedel.

We wisten al dat hij goed reageerde op onze kinderen en ons, dus de volgende stap was hem in huis toe te laten en een paar avonden bij ons in het gezin aanwezig te laten zijn. Al meteen de eerste avond ging dit heel goed. Na eerst het huis grondig geïnspecteerd te hebben ging hij bij de bank liggen en gedroeg zich voorbeeldig rustig. Zolang wij bleven zitten bleef Moos rustig liggen, stond één van ons op dan volgde hij om te kijken wat we gingen doen.

Gisteravond was een goede test of hij zich al vertrouwd voelde in huis. Ik zat rustig op de bank toen ik in de verte een enorme onweersbui zag aankomen. Omdat ik zeker wilde weten dat er geen losse spullen zouden gaan rondvliegen wilde ik een controle rondje lopen rond de boerderij. Ik nam Moos mee aan de lijn en terwijl overal om ons heen de bliksem tekeer ging liep hij rustig met me mee terwijl ik het erf controleerde. Omdat er toch wat zaken naar binnen gebracht moesten worden besloot ik Moos even alleen achter te laten in huis zodat ik mijn handen vrij had.

Moos wil heel graag bij me zijn, dus het was de vraag of hij alleen wilde achterblijven in de woonkamer. Dit bleek ook geen probleem te zijn. Hij ging wel bij het raam zitten om me in de gaten te houden terwijl ik met een zaklamp in de duisternis verdween. Het onweer maakte blijkbaar geen indruk op hem en ook het alleen achterblijven gaf geen zichtbare stress. Nadat ik wat spullen naar binnen had gebracht zag ik bij terugkomst dat hij weer bij de bank was gaan liggen en me meteen kwam begroeten toen ik weer in de woonkamer terug kwam.

Terwijl het onweer over ons heen trok bleef Moos ook volkomen rustig en bleef ontspannen liggen. Nadat de bui over was werd het tijd om hem bij de andere honden in de schuur te brengen zodat hij de nacht in de hondenroedel kon doorbrengen. Normaal laat ik de roedel eerst los buiten lopen en loop ik samen met Moos en de andere honden naar binnen, maar gisteravond was het door de regen wat anders, dus bracht ik hem door het huis naar de schuur bij de andere honden. Luukie, onze alpha hond, manifesteerde zich even toen ik de schuur instapte met Moos, maar dit was normaal gedrag. Luukie moest immers zijn positie even laten blijken en liet even zijn dominante positie zien. Hij legde zijn kop even op de schouder van Moos, die op zijn beurt zijn blik afwendde en zijn hoofd in een lage houding bracht. Dit was voor Luukie voldoende waarna hij Moos verder met rust liet. Moos liep snel een rondje door de schuur waarbij even kort contact was met alle andere honden. Al gauw zocht elke hond zijn plekje voor de nacht en kon ik met een gerust hart weer naar binnen gaan in de weet dat de roedel mooi stabiel was.

Vandaag haal ik Moos nog een paar keer naar binnen zodat hij ook aan de dagelijkse gang van zaken kan wennen en een nog betere band met de menselijke roedelleden kan opbouwen.


  • Comments(6)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post35