Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

Walt Disney

Blog MoosPosted by Bart 03 Aug, 2013 12:18:17
Ik zou graag een stukje schrijven waarbij ik Moos aan het woord zou laten. Graag zou ik horen hoe hij de afgelopen week heeft ervaren en hoe hij alle gebeurtenissen zou omschrijven. Helaas... dat gaat niet lukken, ook al doe ik nog zo mijn best, Moos gaat pas echt praten als ik hem een rol kan geven in een film van Walt Disney.

Toch is dit één van de meest voorkomende misvatting bij een groot deel van hondeneigenaren; het projecteren van menselijke emoties en opvattingen op het gedrag van honden. Zelfs ik maak mij er wel eens schuldig aan, terwijl ik echt wel beter weet.

Maar goed, een week geleden kwam Moos bij ons wonen. Een week waarin toch wel heel veel gebeurd is. Toen het plan ontstond om Moos bij ons te laten wonen leek het allemaal eenvoudig: Gewoon een nieuwe gasthond met wat probleemgedrag, iets waar ik eigenlijk dagelijks wel mee te maken krijg in onze hondenopvang. Toch was er wel wat meer aan de hand doordat Moos van een familielid was en er bij mij ook een emotionele kant aan de zaak kwam. Nicole wilde heel graag een last van de schouders van haar tante halen en ik was de persoon die het mocht gaan doen. Ik was zo trots dat ik die eer kreeg ! Uit de verhalen had ik al opgemaakt dat Moos niet de eerste de beste was en dat het mij werd toevertrouwd hem een nieuw leven te geven gaf me een zeer trots gevoel ! Aanvankelijk dacht ik ook dat het gewoon een hond zou zijn zoals ik ze bijna dagelijks meemaak, maar toen Nicole hier een week geleden met Moos het erf op kwam rijden kwam ik hier direct op terug...

Moos bleek een zeer angstige hond die, eenmaal uit de auto, maar één doel had: Vluchten en zoeken naar veiligheid. Als een bezetene trok hij aan de lange lijn en was één brok angst en onzekerheid. De aanpak die ik mezelf had voorgesteld bleek totaal niet te gaan werken bij deze hond die me niet eens zag staan en alleen maar weg wilde uit de situatie. Toen ik hem in de buitenkennel had gekregen en langzaam weer op adem kwam moest ik toegeven dat ik dit soort gedrag nog niet eerder had gezien. Dat was een deukje in mijn ego, maar tegelijkertijd een zeer wijze les ! Moos gaf me een opening naar uitbreiding van mijn ervaring met het gedrag van honden.

In de periode die volgde heb ik natuurlijk weer veel geleerd, maar het belangrijkste was toch wel dat ik weer heb ervaren dat we als mens het meest bereiken met honden als we bereid zijn begrip op te brengen voor hun belevingswereld en niet er vanuit gaan dat ze onze gedachtegang kunnen volgen.

In de blogs van afgelopen week kun je lezen welke grote stappen voorwaarts Moos heeft gemaakt, maar bedenk dat ik in zijn schaduw mocht meelopen en net zo mee groeide in alle ervaringen. Moos heeft bewezen in een week te kunnen veranderen van onmogelijke hond tot sociaal functionerend lid in onze roedel en zelfs begrip op te kunnen brengen voor het menselijke deel door braaf aan een lijn te kunnen lopen. Moos, je bent een kanjer !


  • Comments(7)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post34