Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

Vrolijkheid

Blog MoosPosted by Bart 02 Aug, 2013 15:14:27
Moos heeft inmiddels zijn tweede nacht in de roedel er opzitten en ook dit ging weer probleemloos. We kunnen merken dat de omgang met andere honden hem goed doet en dat het een welkome aanvulling is op zijn leven en een positieve invloed heeft op zijn gemoedstoestand. Hij loopt kwispelend rond tussen de andere honden en heeft gisteravond kennis gemaakt met het fenomeen ravotten. Er zijn twee labradors die hier logeren tijdens de vakantie en ze vermaken elkaar prima.

Toen gisteravond deze twee met elkaar gingen spelen zag ik dat Moos ook pogingen deed om hieraan mee te doen. Eerst door wat onzeker te blaffen tegen het (in zijn ogen) onrustige gedrag wat hij niet goed kon plaatsen, maar al gauw kreeg hij door hoe hij de aandacht van de twee kon krijgen. Hij maakte, misschien wel voor het eerst van zijn leven, een spelboog door door zijn voorpoten te zakken. De reactie hierop kwam meteen doordat Sam (één van de labradors) direct naar hem toe rende. Dit was even schrikken voor Moos want dat had hij niet zo maar verwacht. Zijn reactie was dan ook mooi om te zien: Wegkijken en afwenden, de ultieme manier om de rust te bewaren en even na te denken hoe hij de volgende keer zou reageren. Na een paar volgende spelbogen begon hij toch te begrijpen dat dit toch echt de manier was om ook mee te kunnen doen bij het spel en begon hij (nog wat lomp en onhandig) ook te ravotten.

Ik gebruik de term 'spelen' en 'ravotten', maar ook nu bleek maar weer dat het voor honden veel meer inhoudt. Het is voor honden een manier om elkaar goed te leren kennen en elkaars grenzen te ontdekken. Dit ondervond Moos ook bij zijn eerste pogingen om mee te doen. Doordat hij wat te hard er inging kreeg hij per direct tegengas van Sam die Moos duidelijk maakte dat enige subtiliteit wel gewenst was. Moos droop hierop af om weer even een leermoment voor zichzelf te creëren en na te denken over de te nemen volgende stappen.

Er zullen later op de avond misschien nog wel meer pogingen zijn gedaan, maar dat heb ik niet meer gezien. Wat ik wel meteen zag toen ik vanochtend de schuur in kwam was de vrolijkheid van Moos die (net als de andere honden) op me af kwam en mijn handen likte. Ik heb hem aangelijnd en ben met de roedel naar buiten gegaan waarna ik Moos weer in zijn eigen verblijf heb gedaan. Ik ben nog een paar minuten bij hem gebleven waarbij hij echt vrolijk gedrag liet zien, om me heen sprong en steeds contact maakte. Wat een verschil met 6 dagen geleden toen hij als angstige, onzekere en aandachtsloze hond bij ons kwam. Het geeft zo veel voldoening als je ziet hoe een hond kan opleven na zijn traumatische ervaring door als onzekere hond uit zijn vertrouwde en veilige omgeving gehaald te worden. We gaan er alles aan doen om Moos nog meer levensvreugde te geven !  • Comments(8)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post33