Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

Mini roedel

Blog MoosPosted by Bart 31 Jul, 2013 22:00:25
Een korte update over Moos. Vandaag heb ik weer vaak met hem gewandeld om hem nog meer zelfvertrouwen te geven voor zijn kennismaking met Tiara en Wolf, twee honden uit onze roedel. Vanavond was het dan zover !

Omdat we de setting goed onder controle wilde houden hebben we er voor gekozen eerst Tiara (Alfa teef) aan te lijnen en haar in de boomgaard te laten kennismaken met Moos (uiteraard ook aangelijnd). Nicole is met Tiara door de tuin gaan lopen en ik deed dat met Moos waarbij we elkaar steeds tegenkwamen met een steeds kleinere afstand tussen de honden. De signalen die beide honden gaven zagen er goed uit. Interesse in elkaar maar niet obsessief en zodra Nicole of ik een ander initiatief namen volgden de honden zonder probleem. De lichaamstaal die ze naar elkaar lieten zien was volkomen duidelijk. Tiara wat dominant waarop Moos terughoudend reageerde. Wegkijken als Tiara oogcontact maakte en afwenden als Tiara zich op een rustige manier manifesteerde. Dit ging allemaal op een heel rustige manier en was er geen explosief moment.

Dit gaf goede moed om de volgende stap te maken: De schuur in om ze allebei los te laten en ze zelf te laten bepalen hoe ze met elkaar omgingen. Eerst aangelijnd in de schuur gelopen om Moos de boel te laten verkennen terwijl Nicole Tiara aangelijnd hield. Ook dit ging zo mooi rustig dat de volgende stap al snel volgde. Allebei los in de schuur waarbij Nicole en ik aanwezig bleven. Dit om de honden steun te geven bij spanning en uiteraard in te kunnen grijpen als het mis zou gaan. Moos zocht nog wel af en toe steun bij mij, maar door dit grotendeels te negeren groeide het vertrouwen dat hij het zelf ook wel kon. Dit bleek ook echt het geval, het bleef rustig in de schuur. Dit gaf de mogelijkheid om Wolf te introduceren, wat ook weer vlekkeloos verliep.

Nu moesten alleen Nicole en ik nog uit de schuur om de honden de gelegenheid te geven volkomen natuurlijk op elkaar te gaan reageren. Eerst Nicole naar binnen zonder problemen, daarna ik er achter aan. Het gevolg was dat de drie honden rustig achterbleven waarbij Tiara en Wolf al snel in de rustpositie gingen door te gaan slapen waardoor Moos de schuur verder kon verkennen waarbij Tiara en Wolf hem steun gaven door volkomen rust te laten zien. Moos blijft nu een uur met de andere twee in de schuur, wwarna ik hem weer naar zijn eigen verblijf breng zodat de rest van de roedel ook weer los kan. Kleine stapjes blijven maken en sprongen vooruitgang boeken, dat blijft het motto !


  • Comments(3)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post31