Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

Interactie

Blog MoosPosted by Bart 31 Jul, 2013 10:33:43
Moos blijft vooruitgang boeken. Hij gaat zich duidelijk steeds meer op zijn gemak voelen en er komt ook steeds meer interactie tussen hem en mij. Ook het contact met Nicole en onze kinderen wordt steeds enthousiaster en Moos neemt steeds vaker het initiatief om de relaties te verbeteren. Steeds vaker spontaan zijn kop op mijn handen, steeds meer een enthousiaste reactie als ik hem aandacht geef. Gisteravond ging Nicole met de kinderen bij hem zitten en was duidelijk te zien dat Moos dit erg leuk vindt. Hij probeerde op zijn manier contact te maken met Nova en Nika en legde een paar keer zijn hoofd op de schoot van Nicole. Mooi om te zien dat het contact met kinderen als vanzelf goed gaat. Kinderen zijn natuurlijk nog heel puur in hun gedrag en dat spreekt de meeste honden wel aan.

Het lopen aan de lijn gaat ook nog steeds beter. Moos reageert steeds beter op de subtiele signalen die ik geef en gaat steeds minder lomp zijn eigen gang gaan. Hij leert dat rust veel prettiger is dan constant spanning opbouwen en ik probeer steeds zoveel mogelijk rust momenten te creƫren om Moos steeds maar weer te laten ervaren hoe dat voelt.

Vanochtend kreeg ik een cadeautje van hem. Toen ik de kennel instapte ging meneer heel enthousiast rondjes om mij heen rennen waarbij hij regelmatig stopte om een spelboog te maken. Hij maakte een paar keer contact door tegen me op te springen en direct oogcontact te hebben. Dit is eigenlijk gedrag wat ik normaal niet tolereer, maar in het geval van Moos is dit nu juist even erg belangrijk. Het is goed voor onze verstandhouding dat hij het initiatief neemt tot interactie. Nu is het zaak om hier op de juiste wijze op te reageren en het enthousiasme vast te houden, maar het gedrag wat te temperen.

Vanavond gaan we voor een volgende grote stap. We gaan Moos meenemen naar de schuur waar we hem gaan loslaten, samen met Tiara (onze jongste hond van 10 maanden) en later gaan we Wolf daar ook bij laten zodat Moos zijn eerste roedel ervaring kan gaan opdoen. Het is een voorzichtig begin om hem straks in de grote roedel te kunnen laten. Zoals Nicole het omschreef: "Dat wordt spannend, maar wel heel leuk".

  • Comments(6)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post30