Bart's blog

Bart's blog

Bart's blog

www.hondengedragdeskundige.nl

De Methode

AlgemeenPosted by Bart 05 Feb, 2016 14:32:34
Er zijn vele discussies gaande over wat nu de juiste methode is om met honden te werken. Het gaat hierbij over het trainen van honden, maar ook over de juiste aanpak bij problemen met het gedrag van honden.
Dagelijks werk ik met allerlei verschillende honden en al evenzo verschillende eigenaren met allemaal andere problematiek en daarin ook allerlei verschillende visies en benaderingen. Mijn standpunt is nog steeds dat De Methode voor zowel trainen als gedragstherapie niet bestaat. Anders zou iedereen op dezelfde wijze met honden werken en zouden er geen problemen zijn. Wellicht is dit jammer, want juist door de vele verschillende benaderingen en visies zie ik het resultaat hiervan bijna dagelijks voorbij komen. Als de hond eenmaal gedrag laat zien waar de eigenaar graag aan wil gaan werken en zich gaat verdiepen in mogelijkheden hiervoor, dan komen ze vaak in een oerwoud van methodes of trainingen terecht waarbij een goede aanpak vaak een complexe opgave wordt.
Mijn uitgangspunt is nog altijd dat de enige methode die werkt, je eigen methode is. Het gaat uiteindelijk om het behalen van het doel, namelijk het gedrag dat jij graag ziet bij je hond. Hoe je dit doel bereikt kan niemand je op voorhand vertellen of leren. Je kunt slechts op zoek gaan naar de juiste informatie om daarmee je eigen methode te ontwikkelen. Heb je een goed gevoel bij een bepaalde manier van werken met je hond? Ga je daar dan verder in verdiepen, maar zorg dat je een brede visie houdt. Staar je niet blind op een specifieke aanpak, blijf open staan voor andere invloeden vanuit verschillende richtingen.
In mijn werk probeer ik eigenaren de juiste informatie te geven zodat ze de afweging kunnen maken welke oplossingen kunnen gaan werken bij de problemen die ze ervaren in de omgang met de hond(en). Uiteraard gebruik ik hierbij mijn ervaring uit de vele gevallen waar ik inmiddels mee gewerkt heb en weet ik welke resultaten te behalen zijn in voorkomende gedragingen van honden.
Ik werk het liefst met het natuurlijke gedrag van honden zoals ik dat elke dag zie bij onze eigen honden en als we daar, als mens, begrip voor gaan krijgen blijkt dat de oplossing van vaak op het oog complexe problemen, opmerkelijk eenvoudig is.
Daar ligt dus ook vaak de sleutel voor het oplossen van problemen. Ga terug naar de basis waar het probleem ontstaan is en loop dan het hele traject nog eens na waarbij je door kleine aanpassingen grote invloed kan hebben op het uiteindelijke resultaat.
Dat je daar soms hulp bij nodig hebt is geen schande, wees er juist trots op dat je hulp durft in te schakelen...

  • Comments(0)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post47

Roering in de roedel

AlgemeenPosted by Bart 23 Nov, 2013 11:25:07

Roering in de roedel.

De afgelopen maanden waren roerige tijden voor onze roedel. Nu is het natuurlijk zo dat er hier dagelijks wel wat roering is doordat er gasthonden komen en gaan in de roedel, maar in de samenstelling van onze eigen roedel is wel het één en ander gebeurd.

Allereerst overleed begin dit jaar Cioran, een bouvier teef die hier jaren geleden als gast kwam, maar al gauw bleek dat ze voor altijd bij ons zou blijven. Ze hield zich altijd wat afzijdig van de roedel en deed gewoon lekker haar eigen ding. Nieuwe gasten werden altijd even kort begroet en daarna had ze geen aandacht meer voor ze. Lekker rond kuieren over het erf deed ze het liefst, waarbij ze zich maar weinig bemoeide met de gang van zaken binnen de roedel. Na haar overlijden was er dan ook niet echt iets te merken aan het gedrag van de andere roedelleden.

In de zomer kwam Moos bij ons wonen, een hond die door het overlijden van een familielid ineens op ons pad kam. Moos was een hond met een moeilijk verleden en hij heeft er voor gezorgd dat ik in de zomermaanden mijn handen vol had om hem te laten rehabiliteren. Ik heb hierover een blog bijgehouden wat te lezen is op mijn website. Na het scheppen van onderling vertrouwen, wat weken in beslag nam, was het tijd om opgenomen te worden in onze vaste roedel. Dit verliep met wat opstootjes met andere (gast)honden, maar het uiteindelijke resultaat was dat hij volwaardig lid van onze roedel is geworden. Hij loopt nu dagelijks bij ons op het erf en gaat ook goed om met de vele wisselingen van gasthonden.

Enkele weken geleden overleed Wolf, de hond die we al hadden toen we op de boerderij kwamen wonen. Wolf was voor mij een hele bijzondere hond door zijn uitermate duidelijke lichaamstaal en hij heeft me veel bijgebracht over hondengedrag en lichaamstaal. Wolf was van groot belang voor de stabiliteit in onze roedel door zijn grote sociale vaardigheden, dit in combinatie met de absolute dominantie van Luukie, onze Alpha reu. Met z’n tweeën zorgden ze voor rust en geborgenheid binnen de roedel. Tiara, als Alpha teef, voegde hier de laatste ingrediënten toe wat er voor zorgde dat alle gasten hier probleemloos konden verblijven.

Het verlies van Wolf heeft me echt aangegrepen en ik miste zijn aanwezigheid in de roedel, dit was ook te merken aan de andere honden. De plaats van Wolf zal altijd open blijven verwacht ik, er zijn maar weinig honden die de gaven die hij had kunnen invullen in de roedel. Ik zal mezelf in de toekomst regelmatig afvragen: “Hoe zou Wolf dit aanpakken?”, als ik weer eens te maken krijg met honden die wat problemen in het gedrag hebben.

Kort na het overlijden van Wolf kwam onze volgende hond op ons pad: Joshua, een spaanse Mastiff reu van 8 maanden. Hij moest herplaatst worden en ons werd gevraagd of hij een plek bij ons in de roedel kon krijgen. Bij aankomst voelde ik meteen dat ik weer te maken had met een bijzondere hond. Rust en kalmte waren de zaken die meteen opvielen en nadat ik eerst heb gewerkt aan wederzijds vertrouwen heb ik hem al vrij snel in de roedel gebracht. Door zijn rustige gedrag en imposante verschijning ging dit eigenlijk probleemloos. Ook de omgang met Luukie, de Alpha reu ging zeer voorspoedig. Terwijl de rest van de roedel en gasthonden buiten over het erf struinen liggen Joshua en Luukie als twee kolossen samen te slapen aan mijn voeten. Vandaag zijn ze voor het eerst samen bij ons in huis en ook dat gaat zonder problemen.

Terugkijkend op alle wisselingen in de samenstelling van de roedel en het constant komen en gaan van gasthonden denk ik nu ook te weten waar het om draait als je met een roedel honden werkt en hoe dit ook vaak doorgetrokken kan worden naar de verstandhouding tussen mens en hond. Rust en kalmte, assertiviteit, duidelijkheid en lichaamstaal zijn de sleutelwoorden. Conflicten zien aankomen en in de kiem smoren, kordaat handelen en het op juiste wijze omgaan met autoriteit.

Veel gebruikte termen in de omgang met honden zijn tegenwoordig ‘Dominantie’ en ‘Leiderschap’, maar mijn ervaring heeft me geleerd dat deze begrippen er vaak niet echt toe doen. ‘Zelfverzekerdheid’ en ‘Ouderschap’ komen meer in de buurt van de realiteit bij hondengedrag en de onderlinge omgang met elkaar.  • Comments(0)//blog.hondengedragdeskundige.nl/#post38